NOTIONS ABOUT THE CONCEPT OF ENVIRONMENT AND WAY OF LIFE IN GEOGRAPHY

Authors

DOI:

https://doi.org/10.20873/rtg.v13i30.17787

Keywords:

concept, environment, epistemology, geography, technique

Abstract

This text is part of reflections made in the master's thesis in geography. Its purpose is to expose reflections on the notions of environment and way of life in geographical science. In this way, the concepts of environment, a way of life from classical to contemporary reading in geography, are presented. Then, how the concept was re-signified by Milton Santos. And finally, the umbilical relationship between the concept of way of life and the geographical environment is shown, characteristics that can be delineated in a food culture, in a know-how/doing, as La Blache (1954) pointed out, food as the main link between man and the environment.

 

Author Biography

Jakeline Almeida Brito, Federal University of Pará

PhD student in geography (PPGEO/UFPA); Geographer; Teacher; Master's degree in geography from the Postgraduate Program in Geography (PPGEO-UFPA); Specialized in Environmental Education and Sustainability; Bachelor's degree and Bachelor's degree in Geography (UFPA). Scholarship holder - Coordination for the Improvement of Higher Education Personnel, CAPES, Brazil. He is part of the Tourism Geography Group (GGEOTUR) - Tourism, Heritage and socio-spatial development in the Amazon at the Federal University of Pará. He is interested in the area of Geography, in topics such as Epistemology in Geography, Agrarian Geography, Cultural Geography, Food Heritage, Agrarian Space in the Amazon, Environmental Education.

References

BENCHIMOL, Samuel. Amazônia - Formação Social e Cultural. 3ª Edição. – Manaus: Editora Valer, 2009. 546 p.

BRAGA, G. B., FIÚZA, A. L., & REMOALDO, P. C. O conceito de modo de vida: entre traduções, definições e discussões Interface, nº 45, mai/ago 2017, p. 370-396.

CASTRO, Edna. Território, biodiversidade e saberes de populações tradicionais. Belém: Papers do NAEA Nº 92,1998.

CLAVAL, Paul. A geografia cultural. Tradução de Luíz Fugazzzol Pimenta e Margareth de Castro Afeche Pimenta.– Florianopolis: 3ªEdição. UFSC, 2007.

CLAVAL, Paul. A volta do cultural na geografia. MERCATOR. Revista de Geografia da UFC. Ano 01, nº01. 2002 p. 19-28.

CLAVAL, Paul. Epistemologia da geografia. Tradução Margareth de Castro Afeche Pimenta, Joana Afeche Pimenta. 2ª. Edição, rev. Florianópolis: ed. da UFSC, 2014.

CLAVAL, Paul. Terra dos homens: a geografia. Tradução Domitila Madureira. 1ª. Edição, 1ª reimpressão. São Paulo: contexto, 2014.

DERRUAU, Max. Geografia humana I. Editora: Martins Fontes.1973.

LA BLACHE, Paul Vidal de. Princípios de geografia humana. (Tradução Fernando Martins). 2ª Edição, Cosmos, 1954.

MENEZES, Sônia de Souza Mendonça. Alimentos identitários: uma reflexão para além da cultura. Geonordeste, ano XXIV, n. 2, p. 120-136, 2013.

MENDONÇA. Francisco. Geografia física: ciência humana? 8ª edição, 3ª reimpressão. - São Paulo: Contexto, 2014.- (Repensando a geografia).

MOREIRA, Ruy. O que é geografia – 2ª Edição, 2° reimpressão. - São Paulo: brasiliense, 2012.- (coleção primeiros passos; 48).

MOREIRA, Ruy . O pensamento geográfico brasileiro, vol.1: as matrizes clássicas originárias. – 2ª Edição, 3° reimpressão. - São Paulo: Contexto, 2015.

MOREIRA, Ruy. O pensamento geográfico brasileiro, vol.2: as matrizes clássicas originárias. – 2ª. Edição, 2° reimpressão. - São Paulo: Contexto, 2016.

SANTOS, Milton; SILVEIRA, Maria Laura. O Brasil: território e sociedade no início do século XXI. 18ª edição, Rio de Janeiro: Record, 2014.

SANTOS, Milton. A Natureza do Espaço: técnica e tempo. Razão e emoção. 4ª Edição, 8ª reimpressão. São Paulo: Editora da Universidade de São Paulo, 2014a.

SANTOS, Milton. Da Totalidade ao Lugar. 1ª. Edição. 3ª. Reimpressão. – São Paulo: Editora da Universidade de São Paulo, 2014b.

SANTOS, Milton. Espaço e Método. 5ª Edição, 2ª reimpressão. – São Paulo: Editora da Universidade de São Paulo, 2014c.

SANTOS, Milton. Por uma Geografia Nova: da crítica da Geografia a uma Geografia Crítica. 6ª Edição, São Paulo: Editora da Universidade de São Paulo, 2012.

SANTOS, Milton. Por uma outra globalização: do pensamento único à consciência universal. – 19ª ed. – Rio de Janeiro: Record, 2015.

SILVA, Lenyra Rique da. A natureza contraditória do espaço geográfico. 2ª Edição, 1ª reimpressão. São Paulo: Contexto, 2019. (Caminhos da Geografia).

SILVA, Paula Pinto e. Farinha, feijão e carne seca: um tripé culinário no Brasil colonial. São Paulo: Senac, 2015.

SMITH, Kaj Birket. História da cultura: origem e evolução. 3ª edição. Tradução de Oscar Mendes. São Paulo: edições melhoramentos, 1965.

SORRE, M. A noção de gênero de vida e seu valor atual. In: CORREA, R. L.; ROSENDAHL, Z. (Orgs.). Geografia cultural: Um século. Rio de Janeiro: EdUERJ, 2002, p. 15-62.

SORRE, M. Geografia. Tradução e organização de Januário F. Megale, Maria Cecília França e Moacyr Marques. São Paulo: Ática, 1984.

WAGNER, Philip L.; MIKESELL, Marvin W. Temas da geografia cultural. In: CORREA, R. L.; ROSENDAHL, Z. (Orgs.). Geografia cultural: Um século (1). Rio de Janeiro: EdUERJ, 2000, p. 111-167.

Published

2024-05-28

How to Cite

BRITO, Jakeline Almeida. NOTIONS ABOUT THE CONCEPT OF ENVIRONMENT AND WAY OF LIFE IN GEOGRAPHY. Tocantinense Journal of Geography, [S. l.], v. 13, n. 30, p. 25–42, 2024. DOI: 10.20873/rtg.v13i30.17787. Disponível em: https://periodicos.ufnt.edu.br/index.php/geografia/article/view/17787. Acesso em: 29 sep. 2024.