DESENVOLVIMENTO DA AGRICULTURA EM QUINTAIS URBANOS

Autores/as

  • Luiz Andrei Gonçalves Pereira UNIMONTES
  • Marina de Fátima Brandão Carneiro Universidade Estadual de Montes Claros (UNIMONTES)
  • Mariana Sacha Nogueira Silva Universidade Estadual de Montes Claros (UNIMONTES)

DOI:

https://doi.org/10.20873/rtg.v6n10p113-133

Palabras clave:

Quintais urbanos, Agricultura Urbana, Alimentação, Biodiversidade.

Resumen

The backyards are one of the oldest forms of use and occupation of urban land, in which biodiversity is preserved and Urban Agriculture developed through the combination of fruit trees, perennial crops and around the residence. The objective of this article is to make a brief reflection about the contribution of the practice of agriculture in urban backyards to the promotion of food security, the preservation of biodiversity and the balanced and sustainable development of cities. The methodological approach included a review of the literature and analyzes of statistical data, which enabled a reflexive analysis of the object of study and the systematization of the data. The gardens feature a number of functions, from biodiversity conservation to the sociability of the locals. However, they are being decimated by other urban activities, intensifying the loss of biodiversity. The incentives to practice urban agriculture are strategic in promoting sustainable urban development.

Biografía del autor/a

Luiz Andrei Gonçalves Pereira, UNIMONTES

Doutor em Geografia - IG/UFU, mestre em Desenvolvimento Social - UNIMONTES, graduado em Geografia - UNIMONTES, professor da UNIMONTES.

Marina de Fátima Brandão Carneiro, Universidade Estadual de Montes Claros (UNIMONTES)

Doutora em Geografia –Tratamento da Informação Espacial,

Pontifícia Universidade Católica de Minas Gerais – PUC/Minas

Professora Pesquisadora do Departamento de Geociências da UNIMONTES

Mariana Sacha Nogueira Silva, Universidade Estadual de Montes Claros (UNIMONTES)

Graduanda em Geografia, UNIMONTES; bolsista de Iniciação Científica.

Citas

ALVES, L. A. Reestruturação urbana e criação de novas centralidades: considerações sobre

os shoppings centers. Caminhos de Geografia, Uberlândia, v. 12, n. 37, p. 171 – 184, 2011.

Disponível em: <http://www.seer.ufu.br/index.php/caminhosdegeografia/article/view/16395>.

Acesso em: 12 jul./ 2017.

AMOROZO, M. C. M. Agricultura tradicional, espaços de resistência e o prazer de plantar.

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Sociedade Brasileira de Etnobiologia e Etnoecologia; 2002. p. 123-131.

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< https://publications.cta.int/media/publications/downloads/1122_PDF.pdf>. Acesso em 10

jul./ 2017.

Publicado

2018-04-12

Cómo citar

PEREIRA, Luiz Andrei Gonçalves; CARNEIRO, Marina de Fátima Brandão; SILVA, Mariana Sacha Nogueira. DESENVOLVIMENTO DA AGRICULTURA EM QUINTAIS URBANOS. Revista Tocantinense de Geografía, [S. l.], v. 6, n. 10, p. 113–133, 2018. DOI: 10.20873/rtg.v6n10p113-133. Disponível em: https://periodicos.ufnt.edu.br/index.php/geografia/article/view/3926. Acesso em: 16 nov. 2024.

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