Contributions of Family Farming to the Achievement of the Sustainable Development Goals (SDG)
DOI:
https://doi.org/10.20873/uft.rbec.e13837Resumen
Contribuições da Agricultura Familiar para a Consecução dos Objetivos de Desenvolvimento Sustentável (ODS)
Para o cumprimento das metas demandadas pela agenda 2030 indispensável está o fortalecimento dos diferentes grupos da agricultura familiar o qual representa uma oportunidade viável para o desenvolvimento rural sustentável. Neste sentido, este estudo tem como objetivo analisar produções bibliográficas do período de 2014 a 2021 sobre as contribuições da agricultura familiar para a consecução dos Objetivos de Desenvolvimento Sustentável. A metodologia adotada foi a técnica de revisão bibliométrica. Os resultados apontam que a partir da oficialização em 2018 da Década da Agricultura Familiar (2019-2028), com o intuito de executar um plano de ação de combate à fome e à pobreza por meio dos agricultores familiares, é que o número de publicações se destacou ainda mais no âmbito das métricas dos ODS.
Palavras-chave: Políticas públicas, desenvolvimento rural, educação, pobreza, sustentabilidade.
Contributions of Family Farming to the Achievement of the Sustainable Development Goals (SDG)
ABSTRACT. In order to meet the goals demanded by the 2030 agenda, it is essential to strengthen the different groups in family farming, which represents a viable opportunity for sustainable rural development. In this sense, this study aims to analyze bibliographic productions from 2014 to 2021 on the contributions of family farming to the achievement of the Sustainable Development Goals. The methodology adopted was the bibliometric review technique. The results indicate that from the officialization in 2018 of the Decade of Family Agriculture (2019-2028), with the aim of executing an action plan to combat hunger and poverty through family farmers, the number of publications increased, highlighted even more within the scope of SDG metrics.
Keywords: Public policies, rural development, education, poverty, sustainability.Aportes de la Agricultura Familiar al Logro de los Objetivos de Desarrollo Sostenible (ODS)
RESUMEN. Para cumplir con las metas que demanda la agenda 2030, es fundamental fortalecer a los diferentes grupos en la agricultura familiar, que representa una oportunidad viable para el desarrollo rural sostenible. En ese sentido, este estudio tiene como objetivo analizar las producciones bibliográficas de 2014 a 2021 sobre las contribuciones de la agricultura familiar para el logro de los Objetivos de Desarrollo Sostenible. La metodología adoptada fue la técnica de revisión bibliométrica. Los resultados indican que a partir de la oficialización en 2018 de la Década de la Agricultura Familiar (2019-2028), con el objetivo de ejecutar un plan de acción para combatir el hambre y la pobreza a través de la agricultura familiar, se incrementó el número de publicaciones, destacando aún más dentro del alcance de las métricas de los ODS.
Palabras clave: Políticas públicas, desarrollo rural, educación, pobreza, sostenibilidad.
Descargas
Citas
Almeida, I. C., Sá, I. B., & Anna, B. M. S. (2018). O direito humano a uma alimentação digna: como a agricultura familiar e as hortas domésticas auxiliam nesse direito. Dignidade Re-Vista, 3(6), 43-58.
Araújo, C. A. A. (2006). Bibliometria: evolução histórica e questões atuais. Em Questão, 12(1), 11-32.
Buainain, A. M. (2006). Agricultura familiar, agroecologia e desenvolvimento sustentável: questões para debate. Brasília: IICA.
Brito, B. A. V., Ferreira, J. C. S., & Pereira, R. S. (2020). Política pública para o desenvolvimento regional sustentável fortalecido pela agricultura familiar no município de Rio Branco. In Anais do 44º Encontro da Anpad (pp. 1-16). Florianópolis, SC.
Cardoso, A. M., Rodrigues Junior, A. F., & Gaspar, M. P. (2019). Agricultura sustentável: um estudo. Núcleo de Estudos do Futuro, PUC-SP. Recuperado de: https://bit.ly/3shLXcv
Chacon, S. S. (2021). Semeando ideias para um campo sustentável. In Leite, M. L. S. (Org.). Políticas públicas, agricultura familiar e sustentabilidade (pp. s./p.). Foz do Iguaçu: CLAREC e-Books.
Coleto, T. D., Silva Filho, C. F., Benedicto, S. C., & Ferrari, V. E. (2021). Family agriculture as a means for sustainable local development in Brazil. International Journal of Development Research, 11(5), 47093-47100. https://doi.org/10.37118/ijdr.21835.05.2021
Deponti, C. M., Gomes, A. C., Arend, S. Z., Etges, V. E., Karnopp, E., Silva, T. L., & Boer, A. I. (2018). O mercado institucional da compra de alimentos da agricultura familiar: PAA e PNAE no território do Vale do Rio Pardo/RS. Desenvolvimento Regional em Debate, 8(1), 4-24. https://doi.org/10.24302/drd.v8i1.1544
Fao - Organização das Nações Unidas para Alimentação e Agricultura. (2014). O estado da segurança alimentar e nutricional no Brasil: um retrato multidimensional. Brasília: FAO.
Fao - Organização das Nações Unidas para Alimentação e Agricultura. (2019). Década das Nações Unidas para a Agricultura Familiar. Recuperado de: http://www.fao.org/brasil/noticias/detail-events/pt/c/1190270/
Gomes, J. C. C., & Medeiros, C. A. B. (2018). A produção de alimentos e a erradicação da fome. In: Medeiros, C. A. B. et al. (Orgs.). Fome zero e agricultura sustentável: contribuições da Embrapa (pp. 11-18). Brasília: Embrapa.
Gregolin, M. R. P., Gregolin, G. C., Mattia, V., Corbari, F., Zonin, V. J., & Zonin, W. J. (2017). Agricultura familiar e economia solidária: contextualização e apontamentos iniciais sobre uma aproximação com os 17 objetivos para transformar nosso o mundo. Revista Orbis Latina, 7(2), 45-74.
Kawakami, A, Y., Souza, L. L., & Quirino, C. B. (2020). Compras públicas e os Objetivos do Desenvolvimento Sustentável: desenvolvimento da agricultura familiar e a democratização do alimento orgânico no Distrito Federal. Cadernos de Agroecologia, 15(2), 1-6.
Krüger, N. R., Basso, D., & Vieira, E. L. (2020). Alimentação escolar, agricultura familiar e objetivos de desenvolvimento sustentável: aproximações a partir de estudo no município de Catuípe/RS. Salão do Conhecimento - INIJUÍ, 6(6), 1-6.
Leite, M. L. S., Chacon, S. S., & Cunha, E, V. (2021). Esquadrinhando conceitos essenciais: políticas públicas, desenvolvimento sustentável, agricultura familiar e segurança alimentar. In: Leite, M. L. S. (Org.) Políticas públicas, agricultura familiar e sustentabilidade (pp. 11-28). Foz do Iguaçu: CLAREC e-Books.
Nações Unidas. (2021). Sobre o nosso trabalho para alcançar os Objetivos de Desenvolvimento Sustentável no Brasil. Recuperado de: https://nacoesunidas.org/pos2015/
Nicodemo, M. L., Moraes, L. F. D., Oliveira, R. E., & Queiroga, J. L. (2021). Tecnologias agropecuárias apropriadas para a transição agroecológica na agricultura familiar. São Carlos, SP: Embrapa Pecuária Sudeste (Documentos, 137).
Patriota, T. C., & Pierri, F. M. (2016). O reconhecimento crescente da contribuição da agricultura familiar para o desenvolvimento sustentável. One Pager Português 321, International Policy Center for Inclusive Growth. Recuperado de: https://ideas.repec.org/p/ipc/opport/321.html
Picolotto, E. L. (2014). Os atores da construção da categoria agricultura familiar no Brasil. Revista de Economia e Sociologia Rural, 52(1), 63-84. https://doi.org/10.1590/S0103-20032014000600004
Sacco dos Anjos F., & Becker, C. (2014). Agricultura familiar e mercados institucionais: o desenvolvimento como liberdade. Revista Econômica do Nordeste, 45, 67-78.
Sachs, I. (1993). Estratégias de transição para o século XXI: desenvolvimento e meio ambiente. São Paulo: Studio Nobel/FUNDAP.
Sales, R. M. M., Cavalcanti, M. T., Silva, K. J. M., Silva, P. J. (2019). Agroindústria familiar, ODS’s e desenvolvimento alternativo: um estudo sobre a Fonte do Sabor do Semiárido Paraibano/Brasil. Redes (Santa Cruz do Sul. Online), 24(3), 142-162. https://doi.org/10.17058/redes.v24i3.14122
Schneider, S. (2016). A presença e as potencialidades da agricultura familiar na América Latina e no Caribe. Revista do Desenvolvimento Regional – Redes, 21(3), 11-33. https://doi.org/10.17058/redes.v21i3.8390
Sousa, D. N. (2019). O que se entende por inclusão produtiva dos agricultores familiares? Um estudo de revisão bibliométrica. Cadernos de Ciência & Tecnologia, 36, e26347. https://doi.org/10.35977/0104-1096.cct2019.v36.26347
Souza, A. Q., Viana, E., & Fonseca Filho, H. (2019). A transição agroecológica como estratégia para desenvolvimento sustentável e a segurança alimentar e nutricional. In Zuffo, A. M. (Org.). A produção do conhecimento nas ciências agrárias e ambientais (pp. 6-17). Ponta Grossa: Atena Editora. https://doi.org/10.22533/at.ed.8451926042
Udry, M. C. F. V., & Dias, T. A. B. (2018). Agenda de pesquisa voltada à redução das desigualdades e à inclusão social. In Dias et al. (Orgs.). Redução das desigualdades: contribuições da Embrapa (pp. 23-30). Brasília: Embrapa.
Publicado
Cómo citar
Número
Sección
Licencia
Derechos de autor 2022 Diego Neves de Sousa, Maria Eduarda Ribeiro de Jesus, Márcia Mascarenhas Grise
Esta obra está bajo una licencia internacional Creative Commons Atribución 4.0.
Proposal for Copyright Notice Creative Commons
1. Policy Proposal to Open Access Journals
Authors who publish with this journal agree to the following terms:
A. Authors retain copyright and grant the journal right of first publication with the work simultaneously licensed under the Creative Commons Attribution License that allows sharing the work with recognition of its initial publication in this journal.
B. Authors are able to take on additional contracts separately, non-exclusive distribution of the version of the paper published in this journal (ex .: publish in institutional repository or as a book), with an acknowledgment of its initial publication in this journal.
C. Authors are permitted and encouraged to post their work online (eg .: in institutional repositories or on their website) at any point before or during the editorial process, as it can lead to productive exchanges, as well as increase the impact and the citation of published work (See the Effect of Open Access).