Reflexes of food and food production themes in the National Curricular Common Base and in the Gaucho Curriculum Reference and its echoes in a rural school
DOI :
https://doi.org/10.20873/uft.rbec.e14229Résumé
ABSTRACT. This paper aims to analyze how food, agriculture and food production themes are treated, in the sense of producing a reflection about food security and agroecology in the following official documents that conduct the curriculum of basic teaching in schools in the state of Rio Grande do Sul/Brazil: National Common Curricular Base (BNCC) and Gaucho Curriculum Reference (RCG) and Gaucho Curricular Reference High School (RCGEM). This analysis also seeks to reflect on experiences reported by teachers in Natural Sciences disciplines on a High School from a rural school context, in line with the guidelines of School's Political Administrative Pedagogical Project (PPAP), with a view to point out convergences, possibilities and difficulties for the insertion of the topics under study. Methodologically, a documental analysis of the school’s BNCC, RCG and RCGEM and PPAP was carried out. It also includes data obtained by interviews with teachers, data that was analyzed by Discursive Textual Analysis, from which emerged the following categories: identity with rural life and school, pedagogical experiences developed, systematized knowledge involved and concerns and insecurities. Among the results, the convergence between the skills proposed in the official documents, the school's conceptions and the experiences already developed by the teachers point out the pertinence of pedagogical work based on the proposed theme.
Téléchargements
Références
Aguiar, M. A. S., & Dourado, L. F. (2018). A BNCC na contramão do PNE 2014-2024: avaliação e perspectivas. Recife: Anpae.
Branco, E. P., Royer, M. R., & Branco, A. B. de G. (2018). A abordagem da Educação Ambiental nos PCNs, nas DCNs e na BNCC. Nuances: Estudos sobre Educação, 29(1), s./p. https://doi.org/10.32930/nuances.v29i1.5526
Brasil. (1996). Lei n° 5692 de 23 de dezembro de 1996. (1996, 23 de dezembro). Estabelece as Diretrizes e Bases da Educação Nacional. Diário Oficial da União: seção 1, Brasília.
Brasil. (2017). Base nacional comum curricular: educação é a base. Recuperado de: http://www.observatoriodoensinomedio.ufpr.br/wpcontent/uploads/2017/04/BNCC-Documento-Final.pdf
Brasil. (2019, 26 de agosto). Agricultura familiar. Site. Recuperado de: https://www.gov.br/agricultura/pt-br/assuntos/agricultura-familiar/agricultura-familiar-1
Brasil. (2022, 14 de fevereiro). Produção agrícola deve bater recorde neste ano, aponta IBGE. Site. Recuperado de: https://www.gov.br/pt-br/noticias/agricultura-e-pecuaria/2022/02/producao-agricola-deve-bater-recorde-neste-ano-aponta-ibge#:~:text=O%20agroneg%C3%B3cio%20continua%20com%20for%C3%A7a,acima%20da%20obtida%20em%202021
Carneiro, F. F. (Org;). (2015). Dossiê ABRASCO: um alerta sobre os impactos dos agrotóxicos na saúde. São Paulo: Expressão Popular.
Carvalho, H. M., & Costa, F. A. (2012). Agricultura Camponesa. In Caldart, R. S. et al. (Orgs.). Dicionário da Educação no Campo (pp. 26-32). São Paulo, Rio de Janeiro: Expressão Popular.
Custódio, M. B. et al. (2011). Segurança Alimentar e Nutricional e a construção de sua política: uma visão histórica. Segurança Alimentar e Nutricional, 18(1), 1-10. https://doi.org/10.20396/san.v18i1.8634683
Fao. (2021). The State of Food Security and Nutrition in the Word (SOFI). Roma: FAO. Recuperado de: https://www.fao.org/documents/card/en/c/cb4474en
Ferretti, C. J. (2018). A reforma do Ensino Médio e sua questionável concepção de qualidade da educação. Estudos Avançados, 32, 25-42. https://doi.org/10.5935/0103-4014.20180028
Habowski, F., & Andrade, F. L. (2021). Compreensões da Área de Ciências da Natureza e suas Tecnologias no Referencial Curricular Gaúcho. Revista Insignare Scientia, 4(5), 323-337. https://doi.org/10.36661/2595-4520.2021v4i5.12577
Hoffmann, R. (2014). A agricultura familiar produz 70% dos alimentos consumidos no Brasil? Segurança Alimentar e Nutricional, 21(1), 417-421. https://doi.org/10.20396/san.v21i1.1386
Jaime, P. C. (2021). Alimento. In Dias, A. P. et al. (Orgs.). Dicionário de agroecologia e educação (pp. 73-78). Rio de Janeiro: Escola Politécnica de Saúde Joaquim Venâncio. São Paulo: Expressão Popular.
Leff, E. (2002). Epistemologia Ambiental. São Paulo: Cortez.
Molina, M., & Freitas, H. C. (2011). Avanços e desafios na construção da Educação do Campo. Em aberto, 24(85).
Moraes, R., & Galiazzi, M. C. R. S. (2006). Análise Textual Discursiva: Processo reconstrutivo de múltiplas faces. Ciência e Educação, 12(1), 117-128. https://doi.org/10.1590/S1516-73132006000100009
Moraes, R., & Galiazzi, M. C. R. S. (2011). Análise Textual Discursiva. Ijuí: Unijuí.
Nascimento, A. L. A., & Sonia, L. L. (2010). Segurança alimentar e nutricional: pressupostos para uma nova cidadania? Ciência e Cultura, 62(4), 34-38.
Neira, M. G. (2018). Incoerências e inconsistências da BNCC de Educação Física. Revista Brasileira de Ciências do Esporte, 40, 215-223. https://doi.org/10.1016/j.rbce.2018.04.001
Oliveira, M. A. C. de, Sambuichi, R. H. R., & Silva, A. P. M. (2013). Experiências agroecológicas brasileiras: uma análise à luz do desenvolvimento local. Revista Brasileira de Agroecologia, 8(2), 14-27.
Onu. (2018). Transformando nosso mundo: a Agenda 2030 para o Desenvolvimento Sustentável. Recuperado de: https://brasil.un.org/sites/default/files/2020-09/agenda2030-pt-br.pdf
Pacheco, M. E. (2021). Fome. In Dias, A. P. et al. (Org.). Dicionário de agroecologia e educação (pp. 424-429). Rio de Janeiro, São Paulo: Escola Politécnica de Saúde Joaquim Venâncio.
Ppap. (2014). Projeto Político Pedagógico Administrativo da Escola Estadual de Ensino Médio Antônio José Lopes Jardim. Caçapava do Sul, RS.
Rio Grande do Sul. (2018). Referencial Curricular Gaúcho. Rio Grande do Sul. Recuperado de: http://curriculo.educacao.rs.gov.br/
Rio Grande do Sul. (2020). Referencial Curricular Gaúcho do Ensino Médio. Rio Grande do Sul. Recuperado de: http:// https://educacao.rs.gov.br/upload/arquivos/202111/24135335-referencial-curricular-gaucho-em.pdf/
Santos, M. (2021). Agroecologia nas Nações Unidas. In Dias, A. P. et al. (Orgs.). Dicionário de Agroecologia e Educação (pp. 73-78). Rio de Janeiro, São Paulo: Escola Politécnica de Saúde Joaquim Venâncio.
Silva, M. R. (2018). A BNCC da reforma do ensino médio: o resgate de um empoeirado discurso. Educação em Revista, 34. https://doi.org/10.1590/0102-4698214130
Stedile, J. P., & Carvalho, H. M. (2012). Soberania Alimentar. In Caldart, R. S. et al. (Orgs.). Dicionário da educação no campo (pp. 716-725). São Paulo, Rio de Janeiro: Expressão Popular.
Téléchargements
Publié-e
Comment citer
Numéro
Rubrique
Licence
© Milene Ferreira Miletto, José Vicente Lima Robaina 2023
Cette œuvre est sous licence Creative Commons Attribution 4.0 International.
Proposal for Copyright Notice Creative Commons
1. Policy Proposal to Open Access Journals
Authors who publish with this journal agree to the following terms:
A. Authors retain copyright and grant the journal right of first publication with the work simultaneously licensed under the Creative Commons Attribution License that allows sharing the work with recognition of its initial publication in this journal.
B. Authors are able to take on additional contracts separately, non-exclusive distribution of the version of the paper published in this journal (ex .: publish in institutional repository or as a book), with an acknowledgment of its initial publication in this journal.
C. Authors are permitted and encouraged to post their work online (eg .: in institutional repositories or on their website) at any point before or during the editorial process, as it can lead to productive exchanges, as well as increase the impact and the citation of published work (See the Effect of Open Access).